Τι πρέπει να προσέξετε στην επιλογή κλιματιστικού;

Πώς επιλέγω το σωστό κλιματιστικό;

Τα κλιματιστικά ανήκουν πια στις απαραίτητες συσκευές για το σπίτι μας, ώστε να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε στις υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού όπως βέβαια και τις κρύες μέρες του χειμώνα!

Το πρώτο βασικό χαρακτηριστικό που θα μας απασχολήσει στην επιλογή κλιματιστικής μονάδας, είναι η ισχύς του μηχανήματος. Με τον όρο «ισχύς» εννοούμε την ποσότητα θερμότητας (ενέργειας) ανά ώρα, που είτε μπορεί να απορροφήσει η κλιματιστική μονάδα σε λειτουργία ψύξης, είτε να εκλύσει σε λειτουργία θέρμανσης, μεταβάλλοντας τη θερμοκρασία στο χώρο μας.

Στην αγορά των κλιματιστικών, η ισχύς υπολογίζεται σε BTU/h (British Thermal Unit) και αναγράφεται στα τεχνικά χαρακτηριστικά από όλους του κατασκευαστές. Ο υπολογισμός της ισχύος που πρέπει να έχει το κλιματιστικό μας για να μπορεί να μεταβάλει αποτελεσματικά τη θερμοκρασία στο χώρο μας αποτελεί μία σύνθετη διαδικασία, η οποία απαιτεί εξειδικευμένη ανάλυση και επηρεάζεται από μια πληθώρα παραμέτρων.

Ενδεικτικά, κάποιοι παράγοντες που πρέπει να ληφθούν υπόψη:

 • Ο όγκος του χώρου και το ύψος του ταβανιού
 • Το είδος κατασκευής και ο βαθμός μόνωσης του κτιρίου (ύπαρξη μόνωσης / παράθυρα / αλουμινένια κουφώματα)
 • Ο όροφος στον οποίο βρίσκεται ο χώρος (ρετιρέ ή ενδιάμεσος όροφος)
 • Ο προσανατολισμός των δωματίων (π.χ. αν τα “βλέπει” ο ήλιος πολλές ώρες)
 • Η ύπαρξη άλλων ηλεκτρικών συσκευών στο χώρο (π.χ. κουζίνα, ψυγείο, τηλεόραση κ.λπ.)
 • Το πλήθος των ανθρώπων που συνήθως βρίσκονται στο χώρο κατά τη λειτουργία του κλιματιστικού

Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, η επεξεργασία των παραπάνω δεδομένων είναι αρκετά περίπλοκη. Έτσι, μια πρακτική μέθοδος για να κάνουμε μια καλή εκτίμηση, είναι να συσχετίσουμε την ισχύ του κλιματιστικού με το εμβαδόν του χώρου για τον οποίο προορίζεται, ώστε να προκύψει μία αντιστοιχία BTU ανά τετραγωνικό μέτρο.

Ενδεικτικός πίνακας συσχέτισης BTU ανά m2 δωματίου

Εύρος εμβαδού δωματίου m2 Προτεινόμενα BTU
9 – 13 7.000
13 – 18 9.000
18 – 25 12.000
25 – 30 14.000
30 – 35 16.000
35 – 4018.000
40 – 4520.000
45 – 5522.000
55 – 65 24.000

Χρήσιμα Tips:

 • Αν ο χώρος μας «λούζεται» από τον ήλιο, καλό θα είναι να επιλέξουμε λίγο περισσότερα BTU από τα προτεινόμενα.
 • Αν στο χώρο που θα τοποθετήσουμε το κλιματιστικό βρίσκονται μόνιμα περισσότερα από 2 άτομα, πάλι αυξάνουμε τα BTU (600 BTU ανά άτομο).
 • Αν πρόκειται για την κουζίνα, αυξάνουμε τα BTU κατά 4.000 από τα προτεινόμενα, λόγω της ισχύος της ηλεκτρικής κουζίνας που υπάρχει.
 • Ένα κλιματιστικό μικρότερης ισχύος, αυξάνει την κατανάλωση και εμφανίζει μεγαλύτερες πιθανότητες βλάβης, λόγω της συνεχούς λειτουργίας του προκειμένου να σταθεροποιήσει την επιθυμητή για εμάς θερμοκρασία.
 • Ένα κλιματιστικό πολύ μεγαλύτερης ισχύος από τις ανάγκες μας δεν θα είναι αποδοτικό, επειδή θα ενεργοποιείται και θα απενεργοποιείται με μεγάλη συχνότητα.

Ενεργειακή κλάση

Τα κλιματιστικά, όπως και οι περισσότερες οικιακές συσκευές χαρακτηρίζονται από την ενεργειακή κλάση. Η κατηγοριοποίησή τους στηρίζεται στην ωφέλιμη ενέργεια που ελευθερώνουν σε σχέση με αυτή που καταναλώνουν, δηλαδή στην ενεργειακή απόδοσή τους. Οι ενεργειακές κλάσεις κυμαίνονται από Α+++ έως G. Η κλάση Α+++ είναι η πιο αποδοτική, ενώ η κλάση G η λιγότερο.

Ενεργειακή ετικέτα

Για την πληρέστερη ενημέρωσή μας κατά την αγορά ενός κλιματιστικού μηχανήματος, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Ε.Ε., οι κατασκευαστές οφείλουν να εκδίδουν την ανανεωμένη ενεργειακή ετικέτα της κάθε μονάδας, παρέχοντας πληροφόρηση για τα χαρακτηριστικά του εκάστοτε μηχανήματος. Η παρακάτω εικόνα περιγράφει τα βασικότερα χαρακτηριστικά που θα δούμε πάνω στην ετικέτα και αξίζει να έχουμε υπόψη μας πριν την αγορά οποιουδήποτε κλιματιστικού:

Ενεργειακή ετικέτα
 1. Επωνυμία ή εμπορικό σήμα κατασκευαστή
 2. Ενεργειακή κατάταξη για τη λειτουργία ψύξης
 3. SEER: Εποχιακός συντελεστής ενεργειακής απόδοσης ψύξης
 4. Ισχύς θορύβου εσωτερικής μονάδας (dΒ)
 5. Ισχύς θορύβου εξωτερικής μονάδας (dΒ)
 6. Αναγνωριστικό μοντέλου κλιματιστικής μονάδας
 7. Ενεργειακή κατάταξη για τη λειτουργία θέρμανσης σε διάφορες κλιματικές ζώνες
 8. SCOP: Εποχιακός συντελεστής ενεργειακής απόδοσης θέρμανσης
 9. Ευρωπαϊκός χάρτης χωρισμένος σε 3 διαφορετικές κλιματικές ζώνες

Επίπεδα θορύβου dB

Ο θόρυβος είναι ένα από τα βασικά κριτήρια επιλογής του κλιματιστικού και ακόμα περισσότερο όταν πρόκειται να το τοποθετήσουμε στην κρεβατοκάμαρά μας! Τον μετράμε σε decibel (dB) και όλοι οι κατασκευαστές είναι υποχρεωμένοι να αναγράφουν το επίπεδο θορύβου. Συνήθως, για το επίπεδο θορύβου, επειδή είναι δύσκολο να καταλάβουμε απλά και μόνο με την ανάγνωση ενός αριθμού, πηγαίνουμε συγκρίνοντας τα dB των κλιματιστικών που έχουμε πριν την οριστική επιλογή μας και ναι καλά έχουμε καταλάβει… επιλέγουμε αυτό με το χαμηλότερο επίπεδο θορύβου.

Ιονιστής

Τα περισσότερα κλιματιστικά έχουν φίλτρα, τα οποία συγκρατούν τη σκόνη και τους μικροοργανισμούς. Πολλοί κατασκευαστές πλέον εκτός του φίλτρου, ενισχύουν τα κλιματιστικά και με ιονιστή, δηλαδή με φίλτρο ηλεκτρονικής τεχνολογίας. Καλό είναι να προτιμήσουμε κλιματιστικό με ιονιστή, διότι απελευθερώνει θετικά και αρνητικά ιόντα και εξουδετερώνει με αυτό τον τρόπο βακτήρια και ιούςσυγκρατώντας τη σκόνη και όλα τα αιωρούμενα σωματίδια

Τύποι κλιματιστικών

Όταν ξεκινήσουμε την έρευνά μας για την επιλογή κλιματιστικού, θα διαπιστώσουμε ότι στην αγορά υπάρχει μεγάλη ποικιλία σε τύπους κλιματιστικών. Αν έπρεπε να τα διαχωρίσουμε σε κάποιες βασικές κατηγορίες, τότε θα δούμε ότι υπάρχουν τα κλιματιστικά για σπίτι, για την επιχείρηση και ορισμένες εξειδικευμένες κατηγορίες, όπως τα φορητά και τα πολυδιαιρούμενα (multi-split) κλιματιστικά. Κάθε τύπος κλιματιστικού έχει πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα και αρκετές υποκατηγορίες που καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες. Ας δούμε ποιοι είναι οι βασικότεροι τύποι:

Επαγγελματικά Κλιματιστικά Inverter

Μια μεγάλη κατηγορία κλιματιστικών είναι τα επαγγελματικά κλιματιστικά Inverter, όπου συναντάμε ποικιλία λύσεων και εφαρμογών, προκειμένου να καλυφθούν οι σύνθετες ανάγκες μιας επιχείρησης ή ενός χώρου που φιλοξενεί μεγάλο αριθμό ατόμων. Οι τύποι των συγκεκριμένων κλιματιστικών μηχανημάτων προσφέρουν ευελιξία εφαρμογών και παρόλο που απευθύνονται σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες, κατά περίπτωση μπορεί να βρουν εφαρμογή και σε ένα σπίτι.

Φορητά Κλιματιστικά

Τα φορητά κλιματιστικά είναι κλιματιστικά χωρίς εξωτερική μονάδα, τα οποία μπορούν να μετακινηθούν μέσα στο χώρο. Συνήθως είναι αρκετά φθηνότερα από τα υπόλοιπα κλιματιστικά μηχανήματα, έχουν όμως κάποια μειονεκτήματα, όπως π.χ. ότι λόγω της μικρής τους ισχύος δεν έχουν εφάμιλλες επιδόσεις και ότι για τη λειτουργία τους έχουν ως προαπαιτούμενο την επικοινωνία με το εξωτερικό περιβάλλον μέσω κάποιου σωλήνα.

Οικολογικό ψυκτικό υγρό R32

Εκτός από την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας, ένας σημαντικός λόγος που τα κλιματιστικά μηχανήματα επιβαρύνουν το περιβάλλον είναι το γεγονός ότι χρησιμοποιούν κάποιο ψυκτικό μέσο. Αν το ψυκτικό μέσο διαρρεύσει στην ατμόσφαιρα, τότε ενισχύει το φαινόμενο του θερμοκηπίου και την κλιματική αλλαγή πολύ περισσότερο από τον συνήθη ύποπτο, το διοξείδιο του άνθρακα (CO2).

Στην περίπτωση των οικιακών κλιματιστικών μέχρι και πριν από λίγα χρόνια αποκλειστική επιλογή των κατασκευαστών ήταν το ψυκτικό R410A, ένα μείγμα αερίων που δρα πολύ πιο αρνητικά από το CO2 στην υπερθέρμανση της Γης.

Συνοπτικά, τα πλεονεκτήματα του ψυκτικού μέσου R32:

 • Δεν επιδρά αρνητικά στο στρώμα του όζοντος και είναι πιο φιλικό προς το περιβάλλον
 • Αυξάνει την ενεργειακή αποδοτικότητα της κλιματιστικής μονάδας σε σύγκριση με το R410
 • Μειώνει σημαντικά το κόστος συντήρησης, ενώ μπορεί να ανακυκλωθεί πιο εύκολα και να ξαναχρησιμοποιηθεί
 • Αποδίδει καλύτερα σε ακραίες εξωτερικές θερμοκρασίες μεταφέροντας μεγαλύτερα ποσά θερμότητας ανά μονάδα μάζας συγκριτικά με το R410A